Koszt wysyłki: Wysyłka gratis!
Gwarancja: 24 miesiące
Realizacja zamówienia: 1 dni
1047,00 PLN


Jonizator wody PTV-KL do wytwarzania wody jonizowanej (kwasowej i alkaicznej) i wody srebrnej  z czasomierzem

Najnowszy model 
 

lista zmian:

- bardziej zaawansowany algorytm,

- nowocześniejsze rozwiązania w sferze elektroniki,

- bardziej trwałe pokrycie anody, bardziej odporne na zadrapania


Jonizator jest urządzeniem w którym za pomocą elektrolizy wody, wytwarzana jest woda jonizowana (kwasowa i alkaliczna) lub woda srebrna Typ jonizatora PTV-K lub PTV-KL (woda z jonami srebra).

Woda jonizowana jest wytwarzana za pomocą jonizatorów wody PTV. Urządzenia te, w procesie elektrolizy, warunkowo podziela cząsteczki wody H2O na dwie części: alkaliczną, w której panują negatywne jony hydroksylowe OH-, i kwaśną, w której panują pozytywne jony wodorowe H +.



H2 H+ + OH


W oddzielnych naczyniach urządzenia jest wytwarzana woda alkaliczna, w której panują negatywne jony hydroksylowe OH-, i woda kwasowa, w której panują pozytywne jony wodorowe H +. Alkaliczne lub kwasowe otoczenie charakteryzuje się wskaźnikiem pH, a uzyskany słaby ładunek – potencjałem utleniania-redukcji ORP. Wartości parametrów zależą od czasu pracy urządzenia. 

 




Zobacz raport z testów Jonizatora PTV na Uniwersytecie Warszawskim na  Wydziale Chemii



ORP wody alkalicznej jest negatywny, a wartości pH sięgają od 7 do 14 (woda neutralna pH = 7). Te wartości są podobne do wartości wewnętrznych płynów organizmu (krwi, limfy, płynu międzykomórkowego). Woda alkaliczna o pH = 9,6 - 10,30 i ORP = -815 ... -914 MV (wytwarza się uruchamiając urządzenie na 5-10 min) jest używana profilaktycznie. Dziennie zaleca się wypić co najmniej 2-2,5 litra.

(ORP wody kwasowej jest pozytywny, a wartości pH sięgają od 1 do 7. To oznacza, że woda kwasowa nadaje się do użytku na zewnątrz. Pozytywne ORP określa niedobór elektronów. Woda kwasowa zabiera brakujące elektrony od mikrobów, bakterii i tym samym niszczy ich. Zatem, woda kwasowa jest doskonałym bakterycydem).

W dzisiejszych czasach coraz więcej młodych ludzi choruje na dolegliwości wieku podeszłego, ludzie w różnym wieku cierpią na różnego rodzaju schorzenia.
Większość z tych chorób mają wspólną przyczynę: naruszenie równowagi kwasowo-alkalicznej organizmu człowieka, czego skutkiem staje się zakwaszenie organizmu.

Zanieczyszczone środowisko, złe nawyki żywieniowe, życie w stresie pogarszają przemianę i przyswajanie materii. Organizm stara się zneutralizować i usunąć kwasy nagromadzone w procesie przemiany materii, do tego celu musimy dostarczyć z jedzeniem i piciem niezbędną ilość minerałów alkalicznych takich jak: potas, sód, wapno i magnez. 
Niedobór tych minerałów powoduje zakwaszanie organizmu i co za tym idzie szybsze starzenie się organizmu i problemy zdrowotne m.in:

- nadwaga będąca często wynikiem gromadzenia nieusuniętych pozostałości kwasowych (utwardzone nieczystości kwasowe- to cholesterol, kamienie nerkowe, siarczany, fosforany)

- pozostałości kwasowe w naczyniach krwionośnych powodują "oblepianie ścianek tętnic, utrudniając przepływ krwi, wywołując choroby serca, miażdżycę

Jak zatrzymać zakwaszanie organizmu?

W celu zmniejszenia kumulacji nieczystości kwasowych należy pić jonizowaną wodę alkaliczną, która ułatwia skraplanie pozostałości kwasowych i wydalanie poprzez nerki.

Organizm ludzki składa się w 90% z wody, z upływem lat wody w organizmie jest coraz mniej w następstwie czego człowiek się starzeje.
Od tego ile i jakiej wody pijemy, bezpośrednio zależy nasze zdrowie!
Woda jonizowana staje się podobna do płynów ustrojowych, wytwarza ona siły witalne organizmu, działa zapobiegawczo, oraz pomaga zwalczać różnego typu zachorowania.



ZALETY WODY ALKALICZNEJ


1. Jest naturalnym przeciwutleniaczem

NEGATYWNY ORP (-150 …- 250 mV) – oznacza, ze w wodzie alkalicznej są wolne elektrony, tj. elektrony, które mogą być przekazane. Ta właściwość jest szczególnie skuteczna przy neutralizacji szkodliwych skutków wpływu wolnych rodników.

Jak wiadomo, rodniki wolne – to cząsteczki, którym brakuje jednego elektronu. Są to nadtlenki, cząsteczki tlenu bez jednego elektronu, etc. W organizmie wynikają one naturalnie, w procesie reakcji metabolicznych. Pewna ilość wolnych rodników w organizmie jest niezbędna. Chronią oni organizm od bakterii, wirusów, niszczy komórki zwyrodniałe. Problemy zaczynają się wtedy, kiedy powstaje nadmiar wolnych rodników. Wolne rodniki, w celu uzyskania brakujących elektronów, nieustannie atakują zdrowe komórki organizmu, a tym samym naruszają normalną działalność poszczególnych komórek i naczyń oraz powoduje różne choroby. Mogą rozpocząć się niekontrolowane reakcje chemiczne, które stymulują rozwój patologicznego raka i innych chorób.

Pijąc wodę alkaliczną, organizm otrzymuje dodatkową ilość wolnych elektronów, które są zabierane przez rodniki wolne. Ze względu na właściwości antyoksydacyjne wody alkalicznej są chronione komórki zdrowe, wzmacniany system odpornościowy organizmu.


2. Alkalizuje organizm 

ALKALICZNE WARTOŚCI pH = 8,5 – 9,5 najbardziej odpowiada parametrom środowiska wewnętrznego organizmu. Środowisko wewnętrzne organizmu i płyny wewnętrzne, z wyjątkiem kwasu żołądka, są lekko alkaliczne. Najbardziej alkalicznymi są organizmy i krew noworodków (pH = 7,45). Niestety, w procesie rośnięcia i rozwoju organizmu, on kwaśnieje. Zasadowość krwi zmniejsza się, zgromadzenia pozostałości kwasowych i związane z tym ryzyko chorób, rośnie. Niezbędne do zmniejszenia kwasowości minerały alkaliczne organizm może otrzymać tylko razem z żywnością i płynami.

W wodzie alkalicznej, jak mówi sama jej nazwa, oprócz jonów hydroksylowych znajduje się także wymagane do neutralizacji pozostałości kwasowych jony metali alkalicznych (wapnia, magnezu, potasu, sodu), które organizm absorbuje najlepiej. W wodzie nie ma jonów rozpuszczonych soli kwaśnych (chloru, siarki, fosforu, etc.), które pozostają w wodzie kwaśnej. Dlatego, codziennie pijąc wodę alkaliczną, organizm otrzymuje wystarczającą ilości minerałów alkalicznych, utrzymywane jest alkaliczne środowisko organizmu, zmniejsza się zakwaszenie organizmu, a tym samym wzmacnia się odporność organizmu na choroby. 


3. Bezpośrednie absorbowanie

MNIEJSZE FORMACJE MOLEKULARNE. Cząsteczki wody alkalicznej są połączone w znacznie mniejsze formacje (5-6 cząsteczek) niż zwykłej wody pitnej (10-13 cząsteczek). Dlatego, woda alkaliczna od razu przechodzi przez błony komórkowe i jest bezpośrednio zaangażowana w procesy metaboliczne (organizm nie potrzebuje energii dodatkowej!). Woda z takimi właściwościami znacznie lepiej penetruje tkanki, usuwa z jelita nagromadzone toksyny, nasyca komórki wodą, rozpuszcza najtrudniej osiągalne toksyny. Woda alkaliczna bardzo skutecznie neutralizuje i skrapla zakumulowane pozostałości kwasowe, które potem są łatwo usuwane poprzez nerki.


4. Bardziej ciekła

MNIEJSZE NAPIĘCIE POWIERZCHNIOWE. Napięcie powierzchniowe wody alkalicznej jest prawie dwa razy niższe niż wody z wodociągu. Oznacza to, że alkaliczna woda jest bardziej ciekła, „mokra”. Pamiętając to, że krew – to nawet 90 % wody, łatwo zrozumieć, że dostarczając wystarczającą ilość wody alkalicznej, krew staje się bardziej ciekłą. Jest to bardzo ważne, ponieważ organizmowi kwaśniejąc, krew zagęszcza się, zakłóca się krążenie krwi, zwiększa się zagrożenie powstania skrzepów krwi. Pijąc wodę alkaliczną, krew naturalnie staje się bardziej ciekłą.


5. Bardziej dotleniona

ZWIĘKSZONA ZAWARTOŚĆ TLENU. W wodzie alkalicznej dominują negatywne jony OH-, tj. w wodzie jest jedyny atom tlenu cząsteczki wody. Dlatego, pijąc wodę alkaliczną organizm otrzymuje dodatkową dawkę tlenu. A gdzie tlen, tam i życie, energia. Proces przemiany materii w dużym stopniu zależy od rodzaju środowiska, w którym odbywa się ten proces. W przypadku braku tlenu, węglowodany rozkładają się tylko częściowo, zaczyna się proces fermentacji. To jest bardzo ważne wiedząc, ze rak rozwija się w warunkach, w których proces przemiany materii odbywają się w środowisku z niską zawartością tlenu.


W przebiegu jonizacji wody wytwarzana jest woda alkaliczna i kwaśna. Cząsteczki wody kwaśnej mają 1 atom tlenu i 3 atomy wo­doru (H30+).Dla wody pozostającej po stro­nie alkalicznej zostaje 1 atom tlenu i 1 atom wodoru (OH-). Tlen pozostający po stro­nie alkalicznej wiąże tylko 1 atom wodoru i ma 1 wolny ładunek n. Jest więc w stanie wiązać i unieszkodliwiać wolne rodniki (posiadające niedobór ładunku) w organizmie. Kwaśna woda jonizowana nie nadaje się do spożycia, ponieważ w przebiegu procesu joni­zacji wody ujemnie naładowane substancje są osadzane na dodatniej elektrodzie (tj. po stro­nie kwaśnej); chlor, azot, jony azotanowe.


Rozkład wody zachodzi w zbiorniku wodnym pomiędzy dwoma elektrodami, dodatnią i ujemną, anodą i kato­dą.  Elektrody są oddzielone specjalnymi membranami. Podobnie jak w procesach zachodzących w naturze, w urzą­dzeniu przeciwne ładunki wzajemnie przycią­gają się:
do ujemnie naładowanej elektrody wędrują substancje o ładunku dodatnim, pod­czas gdy do dodatnio naładowanej elektrody podążają substancje naładowane ujemnie. Ujemna elektroda gromadzi wapń, sód, potas i magnez, które są również najważniejszymi zasadowymi składnikami alkalizującej żywno­ści.

 
Rekomendacje używania wody zjonizowanej 
Rekomendacje używania wody zjonizowanej w gospodarstwie 
 

WŁAŚCIWOSCI WODY SREBRNEJ:

- Woda srebrna zabija mikroorganizmy i bakterie. Małe dawki srebra (0,01 mg/l) mają pozytywny wpływ na organizm.

- Oddziaływanie wody srebrnej zależy od stężenia jonów srebra - im stężenie wyższe, tym mocniejsze i szybsze oddziaływanie.

- Właściwości bakteriobójcze woda srebrna utrzymuje w ciągu kilku miesięcy.

- Do wytwarzania wody srebrnej najlepiej wykorzystywać wodę pitną. Zaleca sie stosowanie filtrowanej wody źródlanej lub na kilka godzin zostawionej wody z wodociągu. W przypadku użycia wody jonizowanej alkalicznej otrzymamy wodę alkaliczną-srebrną.

- Woda srebrna słabej koncentracji - to przejrzysta woda bez smaku i zapachu. Najlepiej ja przechowywać w ciemnych pojemnikach. Podczas gotowania wody srebrnej, pojawia sie osad srebra i woda traci swoje właściwości.

- Jeżeli stale pijemy wodę srebrną, stężenie nie powinno przekraczać 0, 01 mg/l (ONZ 48-1994). Stężenie takie uzyskiwane jest po włączeniu urządzenia na 2 sekundy

 

 

Parametry techniczne:
 

1. Pojemność zbiornika jonizatora: 1,4 litra.

2. Zasilanie: 230 V.

3. Materiał elektrod: Katoda - medyczna stal nierdzewna, Anoda - tytan

4. Zużycie energii w produkcji dejonizowanej wodzie: 100 W.

5. Dopuszczalna temperatura wody: +10 - +25 oC.

6. Wymiary: 190 x 160 x 200mm.

7. Waga: ~ 1.3 kg.

8. Automatyczny odmierzacz czasu: TAK

 

Zestaw zawiera:
 

- jonizator wody PTV-KL

- wyjmowane naczynie

- zestaw membran 20 szt

- uchwyt z elektrodą srebrną

- Instrukcja obsługi

- karta gwarancyjna

 

Produkt posiada certyfikat CE

Gwarancja 24 miesiące, serwis gwarancyjny i pogwarancyjny. Stały dostęp do wszystkich części zamiennych i eksploatacyjnych.