Zakwaszenie organizmu – przyczyny, skutki i profilaktyka

Ostatnio coraz częściej można się spotkać z terminem „zakwaszenie organizmu”. Czym ono tak naprawdę jest i jak się objawia? Do zjawiska zakwaszenia dochodzi wówczas gdy zostaje zaburzona równowaga kwasowo-zasadowa organizmu. Pierwszymi objawami zwykle są problemy z koncentracją, przemęczenie oraz osłabienie układu odpornościowego. Osoby z zakwaszeniem organizmu są bardziej podatne na infekcje, skarżą się na bóle głowy oraz mają problemy z zachowaniem dobrej kondycji włosów i paznokci. Warto nie bagatelizować tych objawów, gdyż nieleczone długotrwałe zakwaszenie może przyczyniać się do powstawania kamicy nerkowej, cukrzycy czy problemów z podwyższonym ciśnieniem tętniczym.

Do takiej sytuacji przyczynia się głównie nieodpowiedni tryb życia, w szczególności nieprawidłowa dieta. Na liście tzw. produktów silnie kwasotwórczych można znaleźć cukier, kawę, herbatę, białą mąkę i jej przetwory, mięso a nawet kakao. Istotnymi czynnikami zaburzającymi równowagę kwasowo-zasadową organizmu są również alkohol, palenie papierosów, jedzenie typu fast-food, picie napojów gazowanych czy stres.

Najlepszą metodą walki z zakwaszonym organizmem jej rezygnacja z używek oraz zmiana diety. Do codziennego jadłospisu należy włączyć przede wszystkim produkty zasadotwórcze, które odkwaszają organizm a wykluczyć, wszystkie, które określane są mianem kwasotwórczych. Zaliczamy do nich wszystkie te o wysokiej zawartości wapnia, magnezu, potasu i sodu. W diecie zasadowej powinny się znaleźć przede wszystkim warzywa (np. cukinia, dynia, ogórki, botwina, szpinak) i owoce (najlepiej gdyby to były ananas, kiwi, arbuz czy banany). Nie wolno również zapominać o umiarkowanej lecz regularnej aktywności fizycznej. Bardzo istotne jest również picie dużej ilości wody mineralnej, najlepiej wzbogaconej w wapń czy magnez. W celu uzyskania jak najlepszych efektów zwykła woda butelkowana może nie wystarczyć. Wówczas poleca się regularne picie wody alkalicznej. Najprostszym i najbardziej ekonomicznym rozwiązaniem jest zakup jonizatora wody, który w procesie elektrolizy rozdziela wodę na kwaśną – idealną do stosowania zewnętrznego czy celów gospodarczych oraz alkaliczną - do bezpośredniego spożycia, wyróżniającą się mnóstwem właściwości leczniczych i prozdrowotnych. Na rynku dostępnych jest wiele opcji od przenośnych jonizatorów, przez dzbanki alkalizujące aż po jonizator wody, który można zamontować w domu.

Aby zapobiegać zakwaszeniu organizmu należy również zrezygnować z gotowych, przetworzonych dań, a w kuchni codziennie używać świeżych ziół i naturalnych przypraw. Ważne jest również wysypianie się oraz jak najczęstsze przebywanie na świeżym powietrzu. Jeżeli nie jest to możliwe warto zadbać o jakość powietrza w domu i zainwestować domowy nawilżacz powietrze, który znacznie poprawi jego jakość, zapobiega suchości w gardle oraz korzystnie wpływa na wygląd skóry i paznokci.