Koszt wysyłki od: 5.00 PLN
Gwarancja: 12 miesięcy
Realizacja zamówienia: 1 dni
129,00 PLN

Charakterystyka – działanie

1.Generator ozonu produkuje ozon, nazywany aktywnym tlenem o symbolu 03 i różni się od

zwykłego tlenu tym, że tlen ma trwałą postać 02. Okres połowicznego rozpadu ozonu wynosi

w powietrzu od 40 minut do 30 minut, a w wodzie od 30 min do kilku minut. W ten sposób po

2 godzinach wyprodukowany ozon prawie w całości powraca do naturalnego tlenu, a w tym

czasie pełni funkcje silnego sterylizatora i utleniacza. Ozon działa bakteriobójczo, usuwa lub

ogranicza bakterie wirusy, grzyby, pleśnie, pestycydy, fungicydy, roztocza, pyły i pyłki alergiczne

w powietrzu i wodzie, oraz jako gaz dociera zarówno do produktów żywnościowych

jak i do wszelkich przedmiotów w pomieszczeniu ozonowanym. Jako jeden z najsilniejszych

utleniaczy usuwa wszelkie zapachy pochodzenia organicznego i nieorganicznego w tym tytoniowe,

od zwierząt i ptaków, pożarowe, popowodziowe i inne. W większych stężeniach zabija

insekty i gryzonie których żaden inny środek nie jest w stanie całkowicie wyeliminować.

Ozon nie maskuje zapachów lecz je usuwa..

2.Ozon doskonale rozpuszcza się w wodzie, dotleniając ją i usuwając z niej wszelkie zanieczyszczenia

i wtrącenie typu chlor, żelazo, wapń, glony itp. Kąpiel w ozonowanej wodzie

działa korzystnie na likwidację schorzeń skórnych typu grzybice i inne. Ozonator zaopatrzony

jest w dwie rurki i trzy dyfuzory umożliwiające ozonowanie wody zarówno dla celów spożywczych

i oczyszczających produkty w kuchni jak i pielęgnacji ciała w łazience.

3.Ozon posiada mocno rozpoznawalny zapach (jak powietrze po burzy) już w bardzo małych,

wielokrotnie mniejszych od dopuszczalnych stężeniach co sprawia, że praca z ozonem jest

bezpieczna. pod warunkiem, że obsługuje się go wg niniejszej instrukcji.

Charakterystyka - Praktyczne zastosowania

Oddziaływanie ozonu :

- Poprzez silne utlenianie działa bakteriobójczo, wirusobójczo

i grzybobójczo

- Poprzez natlenianie poprawia metabolizm i odżywianie

tkanek

- Aktywizuje system odpornościowy

- Usuwa organiczne i nieorganiczne zapachy z pomieszczeń

Ozon nie maskuje zapachów lecz je usuwa!

Nawet niewielkie stężenia ozonu zmniejszają lub usuwają:

- Odór papierosowy oraz inne zapachy organiczne i nieorganiczne

- Grzyby tworzące pleśnie np. na ścianach, zapachy stęchlizny,

choroby skóry, jamy ustnej. Eliminując również zarodniki

grzybów skutki działania są długotrwałe.

- Roztocza - powodujące alergie ataki astmy, wyczerpanie

organizmu

- Drobno ustroje powodujące zakażenia bakteryjne, stany

zapalne, choroby bakteryjne, gnicie żywności itp.

- Pestycydy, fungicydy, azotany, oraz pleśnie i grzyby z warzyw

i owoców

- Hormony, anaboliki i inne zanieczyszczenia w mięsie, drobiu,

owocach morza

- Pyłki kwiatowe powodujące alergie, podrażnienia nosa,

gardła, skóry.

Ozon 03 jest gazem nietrwałym. Okres połowicznego rozpadu

nie przekracza 40 min. w czystym powietrzu i przy temperaturze

20ºC, a w zanieczyszczonym wynosi praktycznie

około 30 min. Dla wody okres połowicznego rozpadu ozonu

wynosi od 30 min przy temperaturze 20ºC do kilku

min. przy 50ºC. Praktycznie po ok. 2 godz. ozon przechodzi

całkowicie w normalny tlen O2. Dlatego generatory

ozonu o wydajności do 500 mg 03/godz są bezpieczne w

stosowaniu. Dopuszczalne maksymalne stężenie ozonu

( MCW) dla 8 godz./dobę i 40 godz/tydzień wynosi

200μg/m³ (0,2 μg /m³) lub w wartościach względnych

0,1ppm (100ppb). Zalecany poziom docelowy to 120μg/m³

(0,12μg/m³) lub 0,06 ppm. Ozon jest jednym z najskuteczniejszym

środków dezynfekujących. Działanie bakteriobójcze

wykazuje już w stężeniu około 13μg/dcm³ . Działanie

bakteriobójcze ozonu jest 50 razy skuteczniejsze i 3 tysiące

razy szybsze niż chlor.

Praktyczne zastosowania:

1. Usuwanie bakterii, wirusów, pleśni, grzybów, fungicydów,

pestycydów i azotanów z owoców i warzyw w celu ich

oczyszczenia i przedłużenia świeżości i trwałości. Warzywa

i owoce – maksymalny ładunek do 10 kg włożyć do plastikowego

lub szklanego naczynia i zalać wodą do całkowitego

zanurzenia. Umieścić w wodzie rurkę z dyfuzorem

ozonatora. Włączyć ozonator na 10-15 min. Po zakończeniu

ozonowania owoce lub warzywa pozostawić w wodzie do

10 min. Po czym odlać wodę z naczynia. Warzywa i owoce

mogą podlegać dalszej obróbce spożywczej. Owoce i warzywa

można również ozonować zwłaszcza owoce miękkie

maliny, truskawki w powietrzu umieszczając je luzem w

pojemniczkach w foliowych woreczkach strunowych wprowadzając

rurkę dyfuzora do torebki i zamykając ją. Czas

ozonowania 10 min. Przed spożyciem odczekać 20 min.

2. Odkażanie i odświeżanie mięsa, drobiu, jaj w celu usunięcia

zanieczyszczeń metalicznych, mikroorganizmów,

hormonów, antybiotyków itp. Ładunek do 5 kg umieścić w

naczyniu jak w punkcie 1 zalać wodą ozonować 20-30 min.

Wylać wodę osuszyć na sicie lub durszlaku. Produkty można

przyrządzać bezpośrednio do spożycia lub przechowywać

w lodówce czy zamrażarce.

3. Ryby, owoce morza- ozonowanie jak mięsa, ale czas ozonowania

10min.

4. Ozonowanie ryżu, grochu, fasoli, kasz gruboziarnistych.

Umyć w wodzie, umieścić w naczyniu zalać wodą. Włożyć

rurkę z dyfuzorem ozonatora do naczynia ozonować 10

min. Gotować w wodzie na którą działał ozon. Tak ugotowane

produkty będą dużo smaczniejsze i zdecydowanie dużo

zdrowsze.

5. Dezynfekcja zastawy stołowej, naczyń, sztućców, desek

do krojenia. Ozonujemy w wodzie 20 min.

6. Ozonowanie wody pitnej. Dyfuzor zanurzamy w plastikowej

butli z wodą o pojemności do 10 litrów lub plastikowym

wiaderku napełnionym wodą z kranu. Czas ozonowania

5-15 min. Skutecznie naozonujemy i dotlenimy wodę a

jednocześnie oczyścimy ją z pozostałości chloru, bakterii,

metali czy chloroformu. Tak przygotowaną wodę (po 20

min.) używamy do gotowania, picia, płukania i mycia zębów.

7. Kąpiel ozonowa. Działa korzystnie poprzez: dotlenie skóry, odprężenia organizmu,

leczy cellit, choroby grzybowe skóry, trądzik. Usuwa nieprzyjemny zapach

stóp i potu. Rurkę z dyfuzorem umieszczamy w napełnionej częściowo wodą

wannie o temperaturze do 45ºC i ozonujemy przez 10 min.

8. Ozonowanie pomieszczeń: pokoi, kuchni, łazienek, sanitariatów, garaży,

piwnic itp.- skutecznie je dezynfekuje i usuwa wszelkie zapachy jak dym papierosowy,

stęchlizny, zapach moczu, zwierząt domowych itp. Pomieszczenia do 16

m² ozonujemy dwa razy po 30 min. z przerwą półgodzinną po czym wietrzymy.

Pomieszczenia do 30m² ozonujemy trzykrotnie po 30 min. z przerwami półgodzinnymi

i wietrzymy. Ozonator lub wężyk ozonatora umieszczamy w pomieszczeniu

możliwie wysoko. Zaleca się aby w trakcie ozonowania włączony był nieduży

wentylator mieszający powietrze. W czasie ozonowania i wietrzenia w pomieszczeniu

zabrania się przebywać ludziom, zwierzętom i ptakom

9. Lodówki. Włożyć silikonową rurkę ozonatora do komory lodówki z produktami.

Zamknąć drzwiczki. Ozonować dwa razy po 15 min. z przerwą 30 min. W

ten sposób usuniemy wszelkie zapachy oraz grzyby, pleśnie, bakterie.

10.Szafy ubraniowe, garderoby, szafki z obuwiem, pomieszczenia dla zwierząt.

Umieścić rurkę ozonatora lub ozonator w obiekcie. Włączyć ozonator dwa razy

po 15 min. z przerwą 30 min. wywietrzyć.

11.Akwaria, oczka wodne- usuwanie bakterii, glonów, dotlenianie wody, wydłużanie

świeżości pokarmu dla ryb, ochrona ryb przed pasożytami i bakteriami.

Umieścić dyfuzor w akwarium lub oczkiem wodnym. Ozonować jednorazowo 5

min.

12.Samochody osobowe, środki transportu. Ozonowanie wnętrz samochodów jest

jedynym skutecznym sposobem usunięcia z tapicerki wnętrza samochodu, układu

klimatyzacji, bakterii, wirusów, zarodników pleśni i grzybów oraz

zapachów. Ozonowanie powinno się przeprowadzać co najmniej dwa razy w roku,

a w międzyczasie stosować dostępne u nas oczyszczacze powietrza zasilane z

gniazdka zapalniczki. Ozonowanie przeprowadzamy w trzech cyklach po 30 min.

z przerwami 15 min wprowadzając rurkę z ozonatorem przez lekko uchyloną szybę

drzwi do wnętrza samochodu, oraz do wlotu powietrza i włączając wentylator

samochodu na niski poziom obiegu wewnętrznego. Po zakończeniu ozonowania

otworzyć drzwi samochodu i wywietrzyć.

13.Ozonowanie oliwy z oliwek. Najlepiej przeprowadzić zasilając wejście ozonatora

tlenem medycznym poprzez reduktor i przepływomierz ustawiając przepływ

tlenu w przedziale 0,5 – 1 litra / minutę. Zanurzamy rurkę ozonatora w pojemniku

z oliwką w ilości do 0,5 litra i ozonujemy przez 30 min. Następnie rozlewamy

naozonowaną oliwkę do ciemnych buteleczek o objętości 50-100 ml i

przechowujemy w temperaturze do 20 ºC. Aktywny ozon połączony jest z oliwką

w okresie do trzech miesięcy. Naozonowana oliwka doskonale pielęgnuje zarówno

zdrową skórę jak i skutecznie pomaga w leczeniu różnych schorzeń skórnych i

odleżynach

Dane techniczne:

1.Napięcie zasilania 220-240 V/50Hz

2.Znamionowa moc pobierania < 20W

3.Znamionowa wydajność ozonu 400-500 mg/h

4.Wydajność pompy 3,5 l/min

5.Poziom hałasu < 35dB

6.Żywotność >4000 godz.

7.Waga brutto 1200 g (z wężami silikonowymi i dyfuzorami)

8.Obsługiwane powierzchnie 10÷40 m²

9. Wymiary30x20x11 cm

10.Programowany czas pracy 5-30 min skok 5 min

11. Zalecany maksymalny czas pracy 30 min.

12.Rodzaj pracy S2-30 min (do 30 min- z przerwą min. 1 godz.)

13.Środowisko pracy: wewnątrz dobrze wentylowanych pomieszczeń bez gazów

powodujących korozję


Produkt zgodny z dyrektywą RoHS

Posiada certyfikat CE

Gwarancja 12 miesięcy

  • Napięcie zasilania: 

    220-240V/50Hz

  • Moc znamionowa: 

    20W

  • Wydajność: 

    400-500mg/h

  • Obsługiwana powierzchnia: 

    do 40m2

  • Wydajność pompy: 

    3,5L/min

  • Poziom hałasu: 

    {|35dB

  • Wymiary (cm): 

    30x20x11

  • Waga: 

    1200g